„Gândurile noastre modelează ceea ce presupunem că este realitatea.” – Isabel Allende

„Caietul Mayei” spune povestea Mayei Vidal, o adolescentă ce locuiește cu bunicii și care se închide în sine după moartea bunicului intrând în tunelul alcoolului și al drogurilor. După ce evadează dintr-un centru de recuperare, ajunge în Las Vegas unde viata sa continuă să cadă. Când totul pare pierdut, Maya este salvată și trimisă de bunica să locuiască cu un vechi prieten în Chiloé, în sudul Chilei. Maya din Chiloé va renaște descoperind iubirea și un nou mod de viață.
Șederea în patria bunicii este o oportunitate pentru Allende de a vorbi despre o temă care se întâlnește des în romanele sale: Chile și trecutul țării caracterizat de dictatură. Este o oportunitate de a introduce elemente, tradiții și superstiții mistice.
Cartea este prezentată ca un jurnal în care alternează trecutul și prezentul tinerei Maya, întunericul vieții sale din Las Vegas și lumina orașului Chiloé. Deși complotul diferă oarecum de cărțile clasice ale autoarei, putem recunoaște și trăsăturile sale distinctive, cum ar fi scrisul poetic și figurile feminine puternice și curajoase.
„Caietul Mayei” este o carte „brutală” în care predomină dezamăgirea, o poveste puternică scrisă cu delicatețea care o deosebește pe Isabel Allende.
Lectură plăcută!